viernes, 20 de mayo de 2022


LA SIMBOLOGIA DEL MEU POBLE

En aquesta última entrada del blog, vull compartir i presentar-vos el símbol representatiu del meu poble Sant Boi de Llobregat, aquest és Sant Baldiri. Explicaré una mica de informació sobre aquest sant i a banda, esmentaré la importància que li dóna el meu poble. 

Per començar, aquest Sant es diu que va ser un màrtir que va sofrir una sèrie d'assots i molts turments fins que finalment, va ser decapitat amb una destral per haver refusat sacrificar als ídols. També una tradició esmenta que se li va donar sepulcre a Nimes, quan eren temps on estava la presència de l'emperador romà neoplatònic Julià l'Apóstata, aproximadamente cap a l'any 331-336 d.C. Podem observar que se'l representa vestir amb dalmática i portant un Evangeli
i en l'altre mà amb una destral, fent així referència a la forma del seu martini. De vegades, també se'l pot trobar amb un arbre, aquest és el famós llorer que va créixer al costat de la seva tomba i ha estat en ocasions portant de curacions, com per exemple d'hèrnia. 

Podem trobar que Sant Baldiri és patró de Poitiers i de diversos territoris espanyols com podem trobar a Castella i Lleó, Catalunya o La Rioja. I el 20 de Maig de cada any es celebra la seva festa en honor i representació a ell. 

En el cas del meu poble, li donem récord amb una església que està situada al barri antic, quasi a prop del riu Llobregat, a més, està ubicada sobre un petit turó, el Puig del Castell. Aquesta edificació fou la primera parròquia del poble i antigament, depenien altres municipis com el Prat del Llobregat. Aquest edifici d'estil barroc va ser construït entre l'any 1725-1752. Va ser costejada quasi totalment pel rector Mossèn Francisco Alberti i el poble. Aquesta església segons fonts i investigacions es va erigir sobre una altra antiga d'estil romànic, avui dia, aquesta informació no ho sap molta gent i fins i tot, es conserven algunes restes. Sembla que aquesta fou edificada entre els segles XI o XII. Actualment, en ella podem trobar la tomba de Rafael Casanova, un símbol important del nacionalisme català ja que era el conseller en Cap de la Generalitat. Juntament amb l'església trobem una gran plaça, de Mossèn Jaume Oliveras, en la que podem veure una panoràmica de tot el delta del Llobregat i part sud de Barcelona. Per això, també es coneguda com la catedral del Baix Llobregat. 


Respecte l'església, està composa per tres naus capçades amb un absis rectangular i un campanar de torre poligonal. El seu material és considerat ric, ja que és una pedra de bona qualitat, aparellada amb carreus regulars, ben tallats i arrenglerats. Però la part més destacada és especialment la portalada barroca, amb frontons corbats tallats i una fornícula central amb una imatge del sant. Per afegir, es va posar una volta gòtica amb Déu pare assegut en majestat sota un cel estrellat. Es representat amb barbes partides i una llarga cabellera i fa el signe de benedició amb la mà dreta. A més, el vestit i la capa que diu son recollits en plecs damunt el genoll esquerre. I al cap du un nimbe o una corona. 




A l'interior, a la capella de la Pietat, hi ha el sepulcre del conseller que va morir a Sant Boi l'any 1743. I a la sagristia es conserva la taula central del retaule gòtic de Sant Baldiri, que fou obra creada per Lluís Dalmau. 

Pel que fa les restes que he mencionat abans que es poden trobar de l'antiga església romànica, hi ha restes de les antigues capelles laterals, concretament al Carrer de la Pau. Es troben incorporades o fetes al mur oriental de l'actual església barroca. Això fa pensar que els elements podrien correspondre a la part del possible transsepte i capçalera de la primitiva i inicial església. 







1 comentario:

Simbologia del meu poble