jueves, 2 de diciembre de 2021

LA HISTÒRIA DE LA PURÍSSIMA
Com ja estem a desembre, aquest cap de setmana ens trobem amb un pont llarg ja que a Sant Boi de Llobregat, un poble del Baix Llobregat, a Barcelona, celebrem la fira de la Puríssima. Afortunadament, aquest any si que ho podem celebrar, no com va passar l'any passat a causa de la Covid i és el 75 any celebrat.
Aquesta fira és una de les més antigues de Catalunya, és típic que durant aquests dies, normalment són els dies 6,7 i 8; es puguin trobar parades de mercat, espais monogràfics, mostres i visites teatralitzades als museus de la ciutat. En general, és un cap de setmana on Sant Boi s'omple de música, gastronomia i tradició. Aquesta fira abasta molta zona de Sant Boi, des de la rambla Rafael Casanova dins el carrer Baldiri Aleu. 
S'ha de destacar que té un impacte tan gran que ha rebut visites de persones importants o famoses com Jordi Pujol, Josep Tarradellas, però també presidents d'altres comunitats autònomes i ministres i consellers d'agricultura per exemple d'Extremadura.  
En la meva opinió, aquesta festa m'agrada molt ja que per a mi és un símbol de que ja està arribant el Nadal. I és un temps on puc gaudir amb la meva família, els meus amics i podem. Durant aquests dies aprofito per sortir cada dia i sortir amb amics a veure com de bonic està el nostre poble.

ORIGEN
El dret de celebrar fires a la vila fou concedit, pel rei Jaume I el Conqueridor al segle XIII, a la família Llacera, custodis de l’antic Castell de Sant Boi. La proximitat de la vila amb Barcelona i l’existència d’un pont a començaments del segle XIV, facilitaven la presència d’una gran gentada. Per això una sèrie de conflictes i la promulgació d’ordinacions ens donin a conèixer la importància de la vella fira i l’important moviment comercial que aquesta comportava.
Quant el pont fou substituït pel pas amb barca, els fires van anar perdent importància arribant a desaparèixer completament de la nostra documentació baix-medieval.
El mes de març de 1926 entrava en funcionament la Biblioteca Popular de Sant Boi. Donis d’un primer moment és va procurar de dotar d’una bona col·lecció de llibres i publicacions tècniques sobre agricultura que permetessin a la pagesia santboiana de millorar els seus coneixements sobre productivitat i qualitat. L’èxit fou tan gran que el mes de desembre d’aquell mateix any s’acordà de celebrar, una “Exposició de Fruticultura”, concretament de pomes, que és veié acompanyada d’un concurs d’embalatge que es celebrà a l’Ateneu Santboià.
Després, l’any 1932, va sortir la idea d’organitzar, per al mes de juliol, a l’Ateneu Santboià, una gran exposició agrícola "l'Exposició de Fruites d’Estiu” que va constituir el precedent més directe de la Fira de la Puríssima.
Els seu objectiu principal era convertir la nostra població, durant un dia, en la capital agrícola de Catalunya. 
El 17 d’agost de 1941, la “Germanor Sindical del Camp”, que havia substituït a l’antic sindicat, va promoure la celebració d’una nova mostra. Aquesta exposició va celebrar-se als jardins de la Torre del Sol i va comptar amb l’assistència del Ministre d’Agricultura, general Miguel Primo de Rivera. 
La tardor de 1946 i a proposta del soci Joan Font i Esteve va acceptar de celebrar un mercat d’arbres fruiters on poder fer els encàrrecs i poder conèixer la producció de Catalunya. 
El 8 de desembre de 1947 es celebrà la “I Fira de Planters d'Arbres Fruiters i d'Adorn” on s’organitzà un concurs i un cicle de conferències sobre fruticultura, que van anar a càrrec de reconeguts enginyers agrònoms. I dos anys després es va celebrar la II edició d'aquesta fira. 
Finalment, l'any 1950 va aparèixer el concepte de Fira de la Puríssima associat a la “III Fira de Planters d'Arbres i d'Adorn”, organitzant-se, als jardins de l’Ateneu Santboià, una gran exposició comarcal de tota classe de fruites i verdures. 
Llavors, a partir d'aquests fets, va començar a agafar molta importància fins avui dia que encara segueix celebrant-se i és una festa tradicional.

SÍMBOLS
Fadrins: L'any 1965 es va crear el dolç de la fira: els "fadrins de Sant Boi", un pastís petit individual a base de poma i fruita confitada que es pot comprar en pastisseries i només podem aconseguir-los a aquesta època.
Paradetes: Per tot el poble podem veure un recorregut de diferents llocs on solen vendre coses artesanes, menjars fets per petits empresaris o vegetals. Però també podem trobar a la plaça de l'església diferents llocs on podem agafar menjar i passar-ho bé. 





No hay comentarios:

Publicar un comentario

Simbologia del meu poble